Ett misstag som många gör när det handlar om att börja träna är att man går för hårt ut i början. Detta leder nästan alltid till att man tappar lusten och att man kräver för mycket av sig själv. När man kräver för mycket av sig själv i början så blir det lätt att man blir besviken vilket leder till att man får dålig självkänsla och känner att man inte är bra nog. Denna slags tankar leder i sin tur till att det ofta blir att man lägger av istället för att fortsätta med sin träning.

 
Att vara snäll mot sig själv från början och inte kräva så mycket är det bästa rådet att följa. Efter en tid kan man öka prestationerna och detta följer ofta naturligt av sig själv. Om man bestämmer sig för att springa 1 mil inom 10 veckor så kan man ju börja med att försöka springa 3 km eller kanske 5 km. Man kan även börja med att bara gå snabba promenader varje dag för att komma igång om man varit mycket stillasittande. En rask promenad är bättre än ingenting och det måste man komma ihåg! Kanske andra springer flera mil medan du promenerar några kilometer, men att då jämföra sig med de andra och känna att man inte gör någonting alls i jämförelse med dem gör att det blir ett dödsdömt företag redan från början. Jämför dig bara med själv, är ett råd man läser och hör hela tiden så se till att komma ihåg detta innan du börjar!

När man väl kommit igång med att motionera så är det ofta på det viset att man vill fortsätta då det känns som om någonting fattas de dagar då man inte motionerar. Att sedan se till att vila lite då och då behövs såklart även det, men om man börjar med lågintensiv träning så som promenader så kan man köra på varje dag!