Är elektronisk eller mekanisk växling bäst?

Här går vi igenom för- och nackdelarna med såväl elektronisk som mekanisk växling, för att se vilken av dessa som kan anses vara den bästa. Trots de uppenbara fördelarna med elektronisk växling väljer många cyklister fortfarande det mekaniska alternativet. Så vilken typ av cykelväxlar är egentligen den bästa?

Kostnad

Mekaniska cykelkomponenter har fortfarande ett lägre pris. Detta är viktigt att ta hänsyn till om du gör ditt val utifrån en begränsad budget, men detta kommer sannolikt att förändras. BAra för några år sedan kunde ett elektroniskt system kosta tre gånger så mycket som sin mekaniska motsvarighet, men detta gap har på senare tid börjat slutas.

Prestanda

Även om kraften och känslan av den mekaniska växlingen har förfinats till att bli något av en konstform, är det svårt för kabeldriven mekanik att matcha den kraft och mekanism med vilken elektroniska datorstyrda servomotorer växlar. Den elektroniska växlingen har helt klart överlägsen prestanda, då kraften och precisionen av den digitala växlingen inte kan matchas av den mekaniska motsvarigheten.

Tillförlitlighet

Elektroniska system drivs av batterikraft. De flesta cyklister behöver dock inte ladda batterierna mer än två gånger om året. Batteriet varnar dessutom för låg batterinivå, samtidigt som varje laddning räcker en bra bit över 150 mil. Du kommer trots allt ihåg att ladda din smartphone och din laptop, så du bör även kunna komma ihåg att ladda din cykel mellan varven. Du behöver inte heller oroa dig för att en kabel till växelföraren ska gå av. Elektronisk växling bara fungerar utan allt krångel som mekanik medför.

Sammanfattning

I slutändan bör du välja den drivlina som tilltalar just dig. Elektroniska system för växling som Shimano Di2 kostar helt klart mer, men fördelarna med dessa är ganska uppenbara: du får en mer kraftfull, precis och pålitlig växling. När du använder dig av elektronisk växling behöver du inte oroa dig för att växlarna hoppar, och den kommer även innebära färre turer till din lokala cykelverkstad för obetydliga justeringar. Allt du behöver göra är att ladda batteriet ungefär en gång per 200 mil. Vissa cyklister föredrar ändå den mekaniska växlingens känsla och prisvärdhet.

Är elektronisk eller mekanisk växling bäst?