Varje sommar är det otroligt populärt att åka i väg på semester och campa. Men som vanligt går alltid den heta debatten igång i många familjers hem, om hur detta ska gå till. Skolloven närmar sig och det är dags att förbereda sig med lämpliga inköp och annat. Och här brukar det skära sig. Män, i allmänhet, älskar att ”go all in”. De vill ha allt från det nyaste och flottaste tältet, till de mest bekväma sovsäckarna, specialdesignat kök och hudratals andra prylar som måste packas inför resan ut i det fria. De vill uppleva frisk luft, natur och bli helt bortkopplad från den vardagliga stressen. 

Bra tält och utrustning finns enkelt att finna i diverse friluftsbutiker. Därefter är det bara att åka!

Kanske söka inspiration från Sydafrika

Från kvinnans perspektiv är det i allmänhet fantastiskt spännande att åka iväg och tälta på en semester. Men bara tankarna på all packning, utrustning och prylar – som behövs för en sådan här resa – dränerar all energi och lust, nästan innan man ens gett sig av. Hon skulle nog hellre trivas med ett koncept som man till exempel har i Sydafrika som kallas ”Tented camping”. Där hyr man ett tält på en campingplats där allt är uppsatt och klart då man anländer till destinationen. I tältpaketen ingår oftast:

  • Tält – i många olika storlekar och modeller att välja på.
  • Kylskåp
  • El
  • Sängar och sovsäckar.
  • Allt material för eldstaden utanför tältet.
  • Är detta kanske ett förslag man kunde ta till sig för husfridens skull?Hur gör man annars bäst?

I övrigt får vi hålla oss till lags med det som finns. Man behöver inte köpa det bästa, största, senaste och dyraste. Tänk igenom vad ni vill ha ut av er tältsemester och skriv ner vad ni kommer att behöva till den. Vad har ni redan som fungerar bra och vad behöver köpas nytt? Och när ni köper nytt: köp vettigt. Det kostar inte lika mycket på alla ställen, trots att produkten är den samma. Gör en undersökning och jämförelse mellan olika butiker. Att köpa via nätet brukar till exempel spara flera hundralappar. Titta runt och gör kloka val. Och om några år kanske vi har Sydafrikas utopi även i Sverige. Fram till dess får vi kompromissa i de Svenska hemmen.

Att tälta eller inte tälta