Vad bör man tänka på när man ska köpa vandringskängor? Framförallt bör du tänka på vilken terräng du ska vistas i, vilken årstid du avser använda dem och hur tung packning du ska bära när du vandrar. Dessa tre faktorer är avgörande för vilken typ av känga du ska välja bland alla de modeller som är speciellt framtagna och anpassade för just dessa olika förhållanden.

När det gäller vandringskängor är passformen av största vikt. Ta dig tid att prova flera olika modeller och känn efter så att du säkert har hittat rätt modell, storlek och läst. Några måttstockar att gå efter är att om du står i en snörd känga ska du inte ha någon tåkontakt framtill i skon samt att hälen ska ligga i ett fixerat läge baktill i skon när du snört kängan de första 4-5 snörhålen.

Användbara tips och tillbehör

Andra saker man bör beakta när man köper vandringskängor är till exempel hur väl de står emot väta, och olika väderlekar som kyla och värme. Idag finns det flera olika sorters innersulor som du kan komplettera med så att du får extra stöd, dämpning, isolering eller extra avdunstning av fukt. För att hitta tips för smidiga skor rekommenderas vandringskängor.se

Se till att gå in kängorna under en tid hemma innan du ger dig iväg på vandringen. Risken är stor att du får skavsår i vilket fall som helst så du bör alltid ha med dig skavsårsplåster. Tänk också på att vårda dina kängor genom att impregnera och vaxa dem samt torka av dem försiktigt med jämna mellanrum.

För att blodcirkulationen inte ska försämras är det viktigt att det finns plats och inte blir för trångt för foten i kängan. Välj strumpor av syntet eller ull istället för bomull som binder väta. Byt också strumpor ofta och ha inte på dig fuktiga strumpor då detta ökar risken för skoskav. Ha istället med dig ett par extra strumpor så du kan hålla fötterna torra.

Bra skor för vandring