Vintrarna här uppe i norden kan vara hårda och kalla. Oberoende väder kan vi dock vara säkra på att våra barn vill ut och leka, oavsett om det är i nysnö, slask eller i 15 minusgrader och skare. Upptäckarglädjen och utevistelsen är något som föräldrar vill uppmuntra och på vårt bord ligger det därför att hitta och presentera bra ytterplagg som gör utomhusleken behaglig. När det kommer till vinterjackor så finns det ett brett utbud av barnjackor. Det viktiga är dock att välja en vinterjacka som är anpassat för vårt klimat, det vill säga en jacka som håller värmen inne och snö och fukt ute. Därtill är det viktigt att hitta en slittålig, komfortabel jacka som ger barnet den rörelsefrihet som lekarna kräver.

Vinterjackans viktiga egenskaper

En vinterjacka som håller för vår vinter bör vara fodrad och belagd med membran. En värmeisolerande vadd som ger utrymme för rörelse är att rekommendera. Vid riktigt kyliga dagar håller man sig varm med några extra lager tröjor. Lager på lager håller värmen bättre än en tjockt vadderad jacka och gör det möjligt att reglera värmen utifrån aktivitetsnivå och temperatur. Membranet gör det möjligt för jackan att andas, vilket menas att värme och fukt får möjlighet att ta sig ut genom membranet. Trots en varm jacka slipper barnet frysas ned av kall svett. Eftersom att membranets hål är små hindrar de vatten från att tränga in, samtidigt som de hjälper till att transportera ut fukt. En vinterjacka med andningsfickor under armar kan vara lämpligt för en aktiv lek. På detta sätt kan barnet dra upp dragkedjan innan det börjar bli svettigt. För att hålla värmen bör en bra vinterjacka vara utrustad med kardborre eller spännbart band som gör att man kan täta ärmslut och nederkant.

Design

Barn som lämnat overallen på hyllan och istället valt vinterjacka och överdragsbyxor, har i regel nått den åldern där jackans utseende är lika viktigt som dess funktion. Som förälder har de flesta upplevt att man handlat kläder som sedan inte kommit till användning. Fel tryck, konstig ficka, ful färg… Många återförsäljare som säljer kvalitétsjackor har förstått barnets behov att genom kläder få uttrycka sig och har satsat på design och färg. Företaget Gneis är en av de som gått in för design och kvalitet. Att låta barnet vara med och välja vinterjacka är en garanti för att den kommer att bäras och värma barnet under den kalla årstiden.

Vinterjackor för barn